IMG_0743-pix
Sastojci
80 g mljevenih badema
30 g kakaa
5 žumanjaka i 5 bjelanjaka
75 g šećera
malo maslaca za premazivanje kalupa
Karamel



200 g šećera
200 ml slatkog vrhnja
30 g maslaca
Čokoladni ganache
400 g čokolade
400 ml slatkog vrhnja
(možete koristiti i 300 ml vrhnja i 200 g čokolade za laganiju kremu
Priprema:
Biskvit
Pećnicu zagrijte na 180 celzijevaca, a protvan premažite maslacem.
Mljevene bademe pomiješajte s kakaom.
Mikserom izradite žumanjke s polovicom šećera dok ne postanu svijetli i pjenasti.
Bjelanjke istucite u snijeg i dodajte im drugi dio šećera, mikšajte dok se šećer ne otopi.
U žumanjke umiješajte bademe i kakao, a zatim lagano, spatulom, umiješajte i bjelanjke pazeći da u smjesi ostane što više zraka.
Presipajte sve u protvan i pecite 20 minuta, tj. dok ubodena čačkalica ne izađe čista iz tijesta. Ohladite u protvanu.
Karamel
U dubljoj zdjeli na laganoj vatri karamelizirajte šećer – znači, samo ga uspijate i miješajte na laganoj vatri dok se sav ne otopi.
Slatko vrhnje zagrijte da bude toplo.
Kad se šećer otopi i bude zlatne boje, polagano u njega usipajte slatko vrhnje stalno miješajući. Ako vam se karamel pretvori u lopticu na kuhači, nema veze, samo nastavite miješati dok se ne otopi.
Na kraju, kad dobijete jednoličan karamel, skinite s vatre, umiješajte maslac dok se ne otopi i stavite da se malo hladi
Kad dođe do sobne temperature, prelijte preko tijesta.



Glazura
Čokoladu razlomite na kockice i stavite u veću posudu. Vrhnje zagrijte do vrenja, prelijte preko čokolade i dobro promiješajte dok se sva čokolada ne rastopi.
Ostavite da se ohladi oko pola sata, a zatim prelijte preko sad već hladnog karamela i tijesta.
Prijatno!!