bela_egipat_torta
Sastojci
Potrebno za 3 kore:
9 belanaca
12 kašika šećera
12 kašika prženih mlevenih lešnika
3 kašike brašna
Potrebno za prvi fil :
0,7 dcl mleka
10 kašika šećera
2 burbon vanilin šećera
9 žumanaca
8 kašika gustina
80 g margarina za kolače
100 g bele čokolade
1,5 dcl slatke pavlake



Potrebno za drugi fil:
3,5 dcl slatke pavlake
2 kašike šećera u prahu
50 g sirnog namaza -krem sir
Potrebno još 100g pećenih iseckanih lešnika za posipanje svakog premaza
Za dekoraciju po želji, šlag ili 200g bele čokolade
Priprema
Priprema kore:
Umutite čvrsto 3 belanca, lagano dodajte 4 ravne kašike šećera. Dobro umutite,pa lagano dodajte 4 kašike mlevenih lešnika i 1 kašiku brašna. Ne mutite mikserom već mešajte varjačom. Pecite na 180 stepeni oko 12-15 minuta u kalupu veličine 26 cm. Na ovaj način ispecite ukupno 3 kore.
Prvi fil:



0,5 dcl mleka prokuvajte sa šećerom. Posebno umutite žumanca sa vaniliinim šećerom, dodajte ostali deo mleka i gustin. U mleko koje se još kuva sipajte masu od žumanaca lagano uz neprestano mešanje. Kuvajte i mešajte sve dok se fil ne zgusne. Kada se zgusne dodajte belu čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Ostavite da se ohladi i dodajte umućen margarin i umućenu slatku pavlaku.
Drugi fil:
Umutite slatku pavlaku, dodajte šećer i sirni namaz. Izmešajte varjačom.
Filovanje torte:
-kora, fil 1, fil 2 ,pa posuti prženim seckanim lešnicima.
-kora, fil 1 ,fil 2 ,posuti lešnicima
-kora, fil 1, fil 2, posuti lešnicima
Tortu stavite u frizider oko 30 minuta,izvadite je pa je lepo zagladite. Od ostatka fila 1 premažite celu tortu. Ukrasite po želji.