Ledene jabuke
Kolač ‘’Ledene jabuke’‘
Sastojci
1 kg jabuka
6 dcl vode
200 g šećera
2 vrećice pudinga od vanilije (ukupno 80 g)
pola žličice cimeta
2 kutije Petit Beurre keksa (keksi s maslacem, ukupno 400 g)
250 ml slatkog vrhnja
po želji kakao ili ribana čokolada (za posipanje)
Priprema
1.
Operite, ogulite i naribajte jabuke i stavite ih kuhati u vodu, sa
šećerom. Nemojte ih cijediti od njihovog soka. Kuhajte ih 5-10 min., da
malo omeknu.
2.
Oba prah pudinga iz vrećice razmutite sa ukupno 12 žlica hladne vode.
Kad jabuke omeknu, dodajte im razmućeni puding i malo cimeta pa sve
zajedno kuhajte (miješajući) dok se smjesa ne zgusne i poveže s
jabukama, 5-10 minuta.
3.
U posudu za pečenje posložite red keksa pa red smjese od jabuka, opet
red keksa, ponovo red jabuka i na kraju red keksa. (Ovisno o veličini
posude, neke kekse možete prelomiti ako vam ne stanu ili vam vire iz
ruba posude, prilagodite si veličinu i količinu keksa tako da pokrijete
dno posude).
4.
Ostavite ga da se dobro ohladi. Kolač premažite šlagom od tučenog vrhnja
(najbolje sutradan, ostavite ga preko noći na hladnom, da keksi upiju
sok od jabuka i omekšaju i da se fil poveže, kako biste ih mogli rezati
na kocke) i prije posluživanja (ako želite) posipajte kakaom ili
naribanom čokoladom.
Нема коментара:
Постави коментар