недеља, 9. октобар 2016.

čokoladna peciva

Francuska čokoladna peciva

 

 

Sastojci za lisnato testo:
12 g svežeg kvasca (to je četvrtina jedne kocke)
200 ml vode
100 ml mleka
600 g brašna
80 g Sunoko kristal šećera
320 g putera
1/2 kašičice soli
oko 200 g čokolade za kuvanje
Sastojci za premaz:
1 jaje
1 žumance
prstohvat soli
Priprema:
Kvasac razmutite u mlakoj vodi. Prosejte brašno u činiju, dodajte šećer, prstohvat soli, 35 g omekšalog putera i razmućen kvasac. Zamesite pa dodajte i mleko, malo po malo dok ne dobijete meko i elastično testo. Činiju sa testom pokrijte krpom (ili običnom kesom, ovo je odlična fora) i ostavite da narasta između 1h i 1h30min dok ne udvostruči volumen.
Nakon ovog vremena blago premesite pa prebacite u frižider na dodatnih sat vremena.
Ponovo premesite, uvijte u providnu foliju i tavite u zamrzivač na 30 minuta.
U međuvremenu mikserom umutite preostali puter, takođe omekšao na sobnoj temperaturi, sa 1/2 kašičice soli. Testo izvadite iz friza i rastanjite ga u pravougaonik odnosa stranica 1:3. Na 2/3 testa namažite polovinu količine putera. Sada je potrebno saviti testo. Prvo ka sredini savijte 1/3 testa koje je namazano, a zatim onu trećinu koja nije namazana. Umotajte u providnu foliju pa ubacite u zamrzivač na 30 minuta, a zatim na sat vremena u frižider.
Ponovite postupak sa rastanjivanjem i mazanjem putera. Ponovo testo stavite u friz, pa u frižider.
Rastanjite testo na debljinu nekoliko milimetara (ne više od 5mm). Isecite pravougaonike dimenzija 10x6cm. Na užu stranu pravougaonika postavite komadić/kockicu čokolade pa smotajte testo oko nje.
Peciva ređajte na veliki pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Peciva će biti za 2 pleha. Ostavite da testo ponovo narasta još oko 2 sata (ili dok se ne udvostruči).
Kada je testo naraslo premažite ga mešavinom jajeta, žumanceta i soli.
Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 20 minuta, jedan po jedan pleh.
Napomene:
U originalnom receptu navedeno je da se koristi slani puter, ukoliko ste u mogućnosti njega da koristite, još bolje, samo onda preskočite dodatnu so koja je navedena prilikom dodavanja putera. Takođe, ja sam količinu putera malo smanjila.
Količina peciva koja se dobije je velika. Možda je najbolje u startu ispeći jedan pleh, a ostatak peciva zalediti za neku drugu priliku.

Нема коментара:

Постави коментар