субота, 1. октобар 2016.

Okomita čokoladno-bijela torta

 

Sastojci


         Biskvit:
100 g čokolade120 g margarin6 jaja120 g šećera2 vanilin šećera150 g brašna1 prašak za pecivoprstohvat solinavršak noža mljevenog cimetanavršak noža mljevenih klinčića50 ml ulja Bijela krema:500 ml vrhnja za šlag300 g bijele čokolade150 g maslaca3 kremfixa Smeđa krema:1 l mlijeka150 g šećera3 pudinga od čokolade100 g maslaca Za ukrašavanje:2-3 dl vrhnja za šlag Priprema
Tijesto:  
1.
Prosijte u posudu brašno, prašak za pecivo, klinčiće i cimet, te dodajte sol.  
2.
Čokoladu otopite na pari, kratko ohladite i dodajte margarin.  
3.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka, pa žumanjke dobro izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom. Bjelanjke stucite u snijeg.  
4.
Polako u taj snijeg dodavajte žumanjke miješajući najmanjom brzinom (ako želite možete miješati i ručno, ali nema potrebe), zatim dodajte naizmjenično suhe sastojke (brašno i ostalo), čokoladu s margarinom i ulje.
 5.
Dno okruglog kalupa za torte (promjera 26 cm) obložite papirom za pečenje ili namastite i pobrašnite, pa u njega ulijte mali dio smjese, visine 1 cm. Ostatak smjese ulijte u veliki lim od pećnice (također obložen papirom za pečenje) pa pecite oba biskvita 20 minuta na 180°C.
(Ja ovaj put nisam pekla okrugli biskvit, jer sam se žurila, ali puno je lakše vaditi komade torte kad je dolje podloga od biskvita.)  
6.
Kad je gotovo, izvaditi okrugli biskvit iz kalupa, ukloniti papir, vratiti biskvit u kalup.  
7. Biskvit iz velikog lima narezati na trake visine kalupa (trebalo bi biti 5 traka), pa poškropiti mlijekom. Trake slagati u krug (ne pregusto), da se dobije otprilike 4 sloja do sredine. Početi slagati od vanjskog ruba uz obruč kalupa, pa ići prema sredini.

Нема коментара:

Постави коментар