DOMAĆI AJVAR
Sastojci
Potrebno
je:
- 15 kg očišćene, pečene paprike
- 5 kg plavog paradajza
- 3 kg šargarepe
- 800 ml ulja
- 150 g soli
- 250 ml sirćeta
- 250 g šećera
- 10 g konzervansa
- 1/2 kesice salicila
- po ukusu ljutih papričica
Priprema
Paprike oprati, izvaditi seme i drške
i ispeći. Oljuštiti ih, staviti ih da se iscede i samleti u mašini za meso, pa
preručiti u šerpu. Šargarepu očistiti i skuvati, pa samleti i dodati mlevenoj
paprici. Plavi paradajz oprati i ispeći u rerni, zatim oljuštiti i samleti i
dodati paprici i šargarepi. Sve izmešati, i zagrevati na šporetu, i kad provri
staviti so, šećer, sirće i polovinu navedene mere ulja. Neprestano mešati oko 2
sata (da se ukrčka), a onda posebno dobro zagrejati preostalo ulje i onda ga
preliti preko ajvara (zapržiti ga). Mešati još oko sat vremena i skloniti sa
šporeta. Staviti praškove i promešati da se sve sjedini. U dobro zagrejane
tegle sipati ajvar i ostaviti da prenoći. Sutradan premazati sirćetom svaku
teglu i dobro zatvoriti poklopcima.
Savet
Savet:
Paprike uvek prvo očistiti od
semenki pa onda peći, jer se tako kasnije lakše ljušte. Tako oljuštenu papriku
staviti u mrežaste džakove da se ocedi, pa onda (sutradan) samleti. Ukoliko
dodajete ljute papričice, nije potrebno peći ih već samo odstraniti seme i
drške i samleti. Prilikom stavljanja ajvara u tegle obavezno kašikom isterati
višak vazduha (da nema šupljina). Za premazivanje ajvara potrebno je manje od
pola kašičice sirćeta. Tegle zagrejati u rerni ili na plotni šporeta.
Нема коментара:
Постави коментар